Methode

ONTDEK JE EIGEN LICHAAM

De eutoniepedagoog neemt je stapsgewijs mee...

In kleine groepen of individueel laat de Eutoniepedagoog je stapsgewijs je lichaam verkennen en (her)ontdekken.  Tijdens een cursus wordt niets voorgedaan.

De Eutoniepedagoog zegt de oefeningen, houdingen en bewegingen aan.  Jij volgt de uitnodiging op je eigen manier en in je eigen tempo. En je hoeft niet lenig, topfit of blessurevrij te zijn om mee te kunnen doen.

Al na enkele lessen kun je naar eigen behoefte en in eigen tempo Eutonie in praktijk brengen. Thuis op je matje op je werk en wanneer je onderweg bent. Een oefening die aanvankelijk onaangenaam voelt helpt je eigen (fysieke) grenzen te herkennen en respecteren.

Voel je huid

Eenvoudige materialen en hulpmiddelen zoals bamboestokjes, balletjes, een houten blok, kastanjezakjes, … helpen om de gevoeligheid van de huid te wekken. Ze stimuleren een waarnemend voelen.

Tonus = spanningstoestand.

Vervolgens leer je de tonus in bepaalde lichaamszones vast te stellen. Meestal zit of lig je tijdens deze ervaringsmomenten op een wollen mat op de grond.  De druk van de grond op je lichaam zegt namelijk iets over je globale of lokale tonus.

Ontdek je skelet!

Je zelfwaarneming en zelfkennis worden groter, en je gaat hierbij ook letterlijk ‘tot op het bot’. Je ontdekt je skelet als een dragende structuur waarop je altijd en overal mag vertrouwen.
Je ontvankelijkheid wordt groter en je draagkracht en veerkracht ontwikkelen zich.

Aanwezig in je lichaam.

Les na les, ontmoeting na ontmoeting, ervaring na ervaring (ook thuis!) leer je om in andere omstandigheden gericht en zorgvuldig contact te behouden met je lichaam. Zo ontwikkelt zich gaandeweg een natuurlijke en flexibele lichaamstonus die continu finetunet met je onmiddellijke omgeving. Dit leidt tot een nieuwe grondhouding bij het liggen, zitten, staan en bewegen.