Eutoniepedagogen

Ruth Vanhommerig

Zoek een
cursus met

Ruth Vanhommerig

+31 40 251 31 44
+31 6 126 493 05

Locatie:

Kerkakkerstraat 10,
5616 HB Eindhoven

Biografie

Met Eutonie leer je van je eigen lichaam

Eutonie is een prachtige methode, want ze leert je voelen wat je lichaam blij en tevreden maakt.

Ik werk vooral individueel met Eutonie en geef oefensessies en behandelingen. In een individuele oefensessie kan ik meer dan in een groep ingaan op specifieke wensen of vragen en op wat er op dat moment gebeurt. In een behandeling word je aangeraakt en bewogen door mijn handen, meestal gevolgd door een of enkele oefeningen. Daarvoor heb ik na de opleiding aan de Vlaamse Eutonie School, de therapie-opleiding gevolgd aan de Gerda Alexander Schule (Offenburg). Met √©√©n of enkele gespreide behandelingen merk je al effect.

Een behandeling is een gezamenlijke zoektocht naar wat goeddoet en ruimte geeft aan het vermogen tot herstel van je lichaam. Een juiste aanraking kan veel bewerkstelligen. Die raakt jou als mens. Ook bij lichamelijke problemen zoals artrose, die immers gevolgen hebben voor de hele persoon.

Tijdens de eenvoudige oefeningen beweeg je in jouw tempo en zover als goed voelt; je onderzoekt, en probeert uit wat op dat moment bij je past. Aandachtig en speels tegelijk. Zo krijg je een steeds verfijnder lichaamsbewustzijn en word je je bewust hoe jij dingen doet; je komt jezelf op het spoor.

Aandacht voor kleine, subtiele bewegingen is voor mij een van de bijzondere dingen aan Eutonie. Ze kunnen zoveel goeds brengen – ook voor mensen met ernstige beperkingen. Alleen al de intentie om te gaan bewegen kan je lichaam ruimte geven.

Ik zing in een kamerkoor en merk hoe Eutonie me inspireert en helpt bij het zingen. Eutonie is er ook bij alledaagse dingen: bij het werken in de tuin, het roeren in een pan, het uitlaten van de hond, op de fiets. Ik merk hoe anders ik loop en zit dan vroeger (nota bene zelf van huis uit fysiotherapeut), hoeveel meer plezier ik heb in mijn lijf.

Met ouderen heb ik een speciale affiniteit. Maar ik houd ervan te werken met heel diverse mensen. Bijvoorbeeld:

  • Mensen met chronische lichamelijke klachten.
    Eutonie kan verlichting brengen, ook doordat je beter met pijn en beperkingen leert omgaan.
  • Mensen met onrust en/of spanningsklachten.
    Met eutonie uit je hoofd komen en thuiskomen in je lichaam.
  • (Koor)zangers en andere musici.
    Je adem krijgt ruimte en je kunt met minder inspanning en stress musiceren als je je hele lichaam aanspreekt en laat profiteren van de steun die het skelet je biedt. 

Met Eutonie leer je jezelf het goede te gunnen

1996-99 Bijscholing tot Eutoniepedagoog Vlaamse Eutonie School

Aanbod Ruth Vanhommerig

Contact met Ruth